SSH Nedir?
Ssh(Secure Shell), teknik tanımıyla “Kriptografik Ağ Protokolü” güvenli olmayan ağ bağlantıları üzerinde şifreli bağlantı sağlayan iletişim protokolüdür.
SSH Bağlantısı Nasıl Yapılır?
Hosting firmasından linux kurulu sunucu aldıysanız genelde sunucunuza ait ip adresini ve bağlanabilmek için kullanıcı adı(çoğunlukla “root” olarak gelir), şifre içeren bir mail gönderilir.
Sunucuya SSH bağlantısı, Linux ve Mac OS yüklü bilgisayarlarda hiç bir ek program gerekmeden doğrudan işletim sisteminde yüklü olan terminaller aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Windows yüklü bilgisayarlarda ise SSH bağlantısı kurabilmek için haricen terminal programına ihtiyacımız var.
Temel bilgileri öğrendiğimize göre SSH bağlantısı gerçekleştirebiliriz.
Windows Üzerinden SSH Bağlantısı
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Windows işletim sistemi üzerinden Linux sunuculara terminal bağlantısı gerçekleştirebilmek için harici bir terminal programına ihtiyacımız var. En yaygın olarak kullanılan “Putty” adlı terminal programını indirip kullanacağız.
Putty’ i indirmek için google üzerinden arama yapıp görselde görünen resmi adrese giriyoruz.

Ardından hareketli görsellerdeki işlemleri uygulayarak putty’ i indiriyoruz.


İndirme işleminin ardından, indirdiğimiz dosyaya çift tıklayarak açıyoruz ve kurulumu gerçekleştiriyoruz.

Kurulumun ardından putty’ i çalıştırıyoruz ve hosting firmamız tarafından bize verilen sunucumuza ait olan ip adresini giriyoruz.

ip adresimizi girip “Open” a tıkladıktan sonra putty sunucuya bağlanıyor ve sunucu bizden kullanıcı adı ve şifre girmemizi istiyor.

Kullanıcı adı ve şifreyi girdikten sonra başarılı bir şekilde SSH bağlantımızı sağlamış oluyoruz.
Mac OS ve Linux Üzerinden SSH Bağlantısı
Mac OS ve Linux distrolarında SSH bağlantısını kurmak Windows’ a kıyasla çok daha kolay. Windows gibi harici olarak terminal programı kurmamıza gerek yok. Her ikisindede program arama aracından “terminal” yazmanız yeterli.

Terminal açıyoruz ardından sunucuya bağlanmak için sunucu firması tarafından verilen kullanıcı adını ve sunucu ip adresini aşağıdaki örnekteki gibi giriyoruz ve ardından sunucu şifresini giriyoruz.
ssh kullacıadı@ipadresi

Ve terminal bağlantımız başarılı bir şekilde gerçekleşiyor.